Canvi de sistema

Aquests desequilibris fan que, sobretot des dels partits petits, es proposin alternatives per mirar de retornar la proporcionalitat suposada al sistema. Des d’IU, UPyD i ICV es veuria amb molt bons ulls passar de circumscripcions provincials a una sola circumscripció estatal, en la qual tots els vots comptessin exactament el mateix. Un sistema així abaixaria els nombres de diputats de PSOE i PP i faria pujar el de la resta de formacions que es presenten a tota Espanya. Pel que fa les formacions nacionalistes, el canvi no els suposaria cap diferència remarcable.
Un canvi de sistema més apropat a la proporcionalitat
canviaria el panorama política de forma substancial. 
El fet que amb els diferents sistemes proposats no canviïn els seus resultats és el que reivindica Pere Macias, de CiU, per erigir-se com algú “sense interessos en el canvi de sistema”. Així doncs, des d’aquesta atribuïda neutralitat, els nacionalistes catalans proposen arrelar els diputats al territori reduint la circumscripció al territori més petit possible. Dolors Puig, del PSC, creu imprescindible una reforma en aquest sentit ja que “els diputats han d’estar en contacte directe amb els ciutadans”. Per portar-ho a terme, es proposen alguns sistemes com el que s’utilitza a Alemanya, el qual conjuga la meitat de la cambra mitjançant circumscripcions uninominals i l’altre amb circumscripció única.

Ara bé, Josep Reniu ataca el sistema germànic ja que “es qüestiona fins i tot a la mateixa Alemanya”. Per a ell, un model adequat a la realitat d’Espanya seria passar de circumscripcions provincials “les quals no tenen cap sentit perquè les províncies no tenen sentiment de pertinença”, a un sistema on les comunitats autònomes actuessin com a circumscripcions. Segons Reniu, un model així conjugaria una major proporcionalitat “com diu la Constitució que ha de ser” sense esborrar els sentiments nacionalistes.

Des del 15M i la societat civil s’estan reclamant canvis molt més enllà dels que apunten els diferents partits. Un sector dels indignats ha presentat una proposta anomenada Democràcia 4.0 en la qual tots els ciutadans tindrien dret de vot directe a totes les decisions que es prenguin als parlaments. Una altra de les reivindicacions que s’han fet són les llistes obertes, les quals poden fer augmentar el “control de l’activitat política i permetre una relació més directa i real entre representants i representats”, com reclama el Grup de Treball de Reforma Electoral del 15M de Barcelona, amb la intenció d’evitar la partitocràcia que denunciava Pimentel.

Continua llegint >>